
Abrogated Laws: Prohibition on 
Remarrying Divorced Wife

Bahá’u’lláh

Prohibition Against Remarrying One’s Divorced Wife

The Lord  hath  prohibited,  in  a  Tablet  inscribed by  the  Pen of  His  command,  the 
practice to which ye formerly had recourse when thrice ye had divorced a woman. This 
He hath done as a favor on His part, that ye may be accounted among the thankful. He 
who hath divorced his wife may choose, upon the passing of each month, to remarry 
her when there is mutual affection and consent, so long as she hath not taken another 
husband.  Should she have wed again,  then,  by this  other  union,  the separation is 
confirmed and the matter is concluded unless, clearly, her circumstances change. Thus 
hath the decree been inscribed with majesty in this glorious Tablet by Him Who is the 
Dawning-place of Beauty.

(The Kitáb-i-Aqdas, The Most Holy Book, Bahá’u’lláh, para. 68)

Question: Concerning the sacred verse: “The Lord hath prohibited … the practice to  
which ye formerly had recourse when thrice ye had divorced a woman.”

Answer: The reference is to the law which previously made it necessary for another 
man  to  marry  such  a  woman  before  she  could  again  be  wedded  to  her  former 
husband; this practice hath been prohibited in the Kitáb-i-Aqdas.

(The Kitáb-i-Aqdas, The Most Holy Book, Bahá’u’lláh, Questions & Answers, NO. 31)

The Lord hath prohibited … the practice to which ye formerly had recourse when 
thrice ye had divorced a woman.

This relates to a law of Islám set out in the Qur’án which decreed that under certain 
conditions a man could not remarry his divorced wife unless she had married and been 
divorced by another man. Bahá’u’lláh affirms that this is the practice which has been 
prohibited in the Kitáb-i-Aqdas

(The Kitáb-i-Aqdas, The Most Holy Book, Notes NO. 101)
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