مقام و وظائف اماء الرّحمن
حضرت بهاءالله:
1 - " قلم اعلی فرق ما بين عباد و اماء را از ميان برداشته و کلّ را در صقع واحد بعنايت کامله و رحمت منبسطه مقرّ و مقام عطا فرمود " (ص ٥٢ ج ٨ مائده آسمانی ط ١٢١ بديع)
2 - " امروز هر يک از اماء که بعرفان مقصود عالميان فائز شد او در کتاب الهی از رجال محسوب " (ص ٢٣٢ پيام ملکوت)
3 - "امروز اماء اللّه از رجال محسوب طوبی لهنّ و نعيما لهنّ ". (ص ٢٣١ پيام ملکوت)
4 - " هر يک از اماءالله که بر صراط مستقيم ماند و از مادونش منقطع شود اوست امة اللّه واقعی "
(ص ٢٨ ج ٨ مائده آسمانی ط ١٢١ بديع)
5 - " جميع اماء را وصيّت مينمائيم به تنزيه اکبر وعصمت کبری و قيام بر اموری که سبب ارتفاع امرالهی است ما بين نساء".
(ص ١٦٥ ج ٥ آثار قلم اعلی)
حضرت عبدالبهاء:
1 - " ای ورقه طيّبه همای اوج عزّت قديمه بر سر اماء الرّحمن سايه افکنده و آفتاب افق توحيد بر وجوه موقنات پرتو انداخته ربّات حجال ابطال ميدان کمال گرديده و پرده نشينان خلوتگاه عفّت پرده غفلت دريده و بسر منزل هدايت رسيده و بانوار موهبت درخشيده و شهد عنايت چشيده و در سايه ربّ احديّت آرميده خوشا بحال ايشان "
(ص ١٧٥ ج ١ توقيعات مبارکه ٢٦- ١٩٢٢)
2 - "از جمله تعاليم حضرت بهاءاللّه وحدت نساء و رجال است که عالم انسانی را دو بال است يک بال رجال و يک بال نساء تا دو بال متساوی نگردد مرغ پرواز ننمايد. اگر يک بال ضعيف باشد پرواز ممکن نيست . تا عالم نساء متساوی با عالم رجال در تحصيل فضائل وکمالات نشود فلاح و نجاح چنانکه بايد و شايد ممتنع و محال ".
(از لوح مبارک در جواب جمعيت لاهای - ص ١٠٧ ج مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
3 - " مرد و زن هر دو بشرند و بندگان يک خداوند. نزد خدا ذکور واناث نيست . هرکس قلبش پاک تر و اعمالش بهتر در نزد خدا مقرّب تر است خواه مرد باشد خواه زن اين تفاوتی که الان مشهود است از تفاوت تربيت است زيرا نساء مثل رجال تربيت نميشوند اگر مثل رجال تربيت شوند در جميع مراتب متساوی شوند زيرا هر دو بشرند و در جميع مراتب مشترک خدا تفاوتی نگذاشته " (ص ٤- ٣٣٣ ج ٤ امر و خلق)
4 - " و همچنين وحدت نوع را اعلان نمود که نساء و رجال کلّ در حقوق مساوی بهيچوجه امتيازی در ميان نيست زيرا جميع انسانند فقط احتياج به تربيت دارند اگر نساء مانند رجال تربيت شوند هيچ شبهه ای نيست که امتيازی نخواهد ماند زيرا عالم انسانی مانند طيور محتاج بدو جناح است يکی اناث و يکی ذکور. مرغ با يک بال پرواز نتواند نقص يک بال سبب وبال بالديگر است ....". (ص ٢٣٢ پيام ملکوت)
5 - " تا مساوات تامّه بين ذکور و اناث در حقوق حاصل نشود عالم انسانی ترقيّات خارق العاده ننمايد . زنان يک رکن مهمّ از دو رکن عظيمند و اوّل مربّی و معلّم انسانی زيرا معلّم اطفال خردسال مادرانند. آنان تأسيس اخلاق کنند و اطفال را تربيت نمايند" (ص ٢٣٥ پيام ملکوت)
6 - " هو اللّه تربيت نسوان اهمّ از تربيت رجال است زيرا نسوان چون تربيت يابند اطفال نيز د رحيات روحانی نشو و نما کنند . از آنجمله مادری چون در تبليغ امراللّه بيان دلائل و براهين الهی آموزد جميع اطفال خويش را نيز تربيت و تعليم نمايد".
(ص ١٨٩ ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
7 - " النّساء منقسمة إلی قسمين . قسم منهنّ جسمانيّة هؤلاء ليس لهنّ نصيب من مواهب ربّک وقسم منهنّ روحانيّة هؤلاء کالنّبض الشّريان نبّاضات في جسم الإمکان کوني عرقا نبّاضا في هيکل الوجود حتّی تدعين الکلّ إلی السّجود للربّ المعبود الّذي عمّ نواله وشاع آثاره وذاعت کلمته () في الغيب والشّهود والتّحيّة عليک ع ع "
(ص ١٥٩ ج ٥ مائده آسمانی ط ١٢٩ - ذاعت کلمته صحيح است و در ماخذ باشتباه داعت کلمة تايپ شده اداره آرشيو بيت العدل اعظم الهی هم مرقوم داشته اند که در آثار مشابه نيز ذاعت کلمته ميباشد)
8 - " ای خاک در کبريا رجوليّت و انوثيّت بجان است نه بجسم به دل است نه به گل زيرا اين دو صفت جسمانيش مجاز است و روحانيش حقيقت چه که ملاحظه ميشود شخص ذکوری با هيکلی چون پيل بمثابه مور ذليل حقير و ضعيف و در پس پرده عفّت و عصمت اناثی در نهايت قوّت و قدرت . آن ذليل نفس و هوی و اين عزيز عقل و نهی آن گنهکار و اين بزرگوار. پس واضح و آشکار گشت که مردی و فرزانگی به دل است نه بآب و گل . چون چنين است بکوش تا مرد ميدان عرفان گردی و کوکب نورانی آسمان ع ع " (ص ١٠٠ ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
9 - " اليوم سزاوار اماء اللّه اينست که به عصمت کبری و عفّت عظمی و ثبوت در دين اللّه و رسوخ در ميثاق اللّه و نورانيّت قلب و روحانيّت صرف و تذکّر دائمی و کمال حقيقی وحسن اطوار و حلاوت گفتار و خوشی رفتار در بين نساء عالم محشور گردند. اميدوار از فضل پروردگارم که اماء اللّه کلّ باين قميص بديع و ثوب جليل ،هيکل وجود را بيارايند تا هريک از ملکوت تقديس إنّ اللّه طهّرکِ واصطفاکِ علی نساء العالمين () بگوش هوش بشنوند " .
(ص ١-١٣٠ ج ٢ منتخبات مکاتيب حضرت عبدالبهاء () از آيه ٤٢ سوره آل عمران)
10 - " راه ترقّی عالم نسوان و حفظ حقوق ايشان باعتدال در امور و حصول تربيت و آداب الهيّه و کمالات انسانيّه معلّق و مربوط است نه دون آن " (ص ٣٦ ج ٢ بدائع الآثار)
11 - " در بعضی موارد حضرات نساء استعداد عجيبی دارند سريع الانجذابند و شديد الالتهاب . باری شب و روز اوقات را حصر در بيانات و تحصيل کمالات نمائيد و همواره در اين خصوص بمذاکرات پردازيد. چون يکديگر را ملاقات کنيد هر يک ديگری را بشارت دهد و بعنايات و الطاف حيّ قديم اميدوار کند و از دليل و برهان دم زند و باسرار ملکوت زبان بگشايد تا در هيکل امکان روح حقيقی سريان نمايد و اسرار ماکان و مايکون واضح و مشهود شود ای کنيزان عزيز الهی نظر باستعداد و لياقت خود نکنيد بلکه اعتماد برالطاف و عنايات جمال مبارک داشته باشيد زيرا آن فيض ابدی گياه را شجره مبارکه نمايد و سراب را بارد و شراب کند ذرّهمفقود را جوهر وجود نمايد و نمله معدوم را اديب دبستان علوم فرمايد . از خار گل بروياند و از خاک سياه رياحين معطّر پر بها انبات نمايد سنگ را لعل بدخشان کند و صدف دريا را مملو از گوهر تابان فرمايد. طفل نو آموز را اديب دبستان کند و جنين مهين را فتبارک اللّه أحسن الخالقين () فرمايد انّ ربّي لعلی کلّ شيء قدير ع ع "
(ص ٦-١٣٥ ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء () آيه ١٤ سوره مومنون)
12 - " اليوم اماء الله بايد ناشر نور هدی گردند و پرتو استقامت برافروزند تا آنکه سزاوار کنيزی درگاه احديّت گردند "
(ص ٢٠٨ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
13 - " امروز اعظم امور تبليغ امراللّه است لهذا اماء رحمن بايد فکر را حصر در آن کنند . شب و روز به تتبّع در براهين و حجج الهی مألوف گردند و در حين اجتماع با يکديگر بيان حجج و دلائل الهی نمايند و بشارت بيوم ظهور دهند ... باری اماء الرّحمن بايد شب و روز بکوشند تا تحصييل کمالات صوری و معنوی نمايند و در قرآن کريم و انجيل جليل تتبّع زياد بنمايند اينست فرض بر کلّ و عليکنّ البهاء الابهی ". (ص ٩-١٠٨ ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
14 - " ای اماء الرّحمن بکوشيد تا چون مردان در اين ميدان چوگانی زنيد و گوئی بربائيد قسم بجمال قدم که جنود ملکوت ابهی چنان تاييد نمايد که در مضمار عرفان صفدر و صف شکن گرديد و قوّت تأييد شما را برجال عالم غالب گرداند ".
(ص ٨-٢١٧ ج ٧مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
15 - "در اين کور الهی الطاف حقّ در حقّ اماءالرّحمن مشهود و واضح لهذا ورقاتی مبعوث شدند که حيرت بخش عقول گشتند. چنان ثبوت و رسوخ از ايشان ظاهر و باهرگشت که چشم جهانيان خيره گرديد ".
(ص ٢٥٨ ج ٢ منتخبات مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
16 - " از جمله مسائل خطيره که فی الحقيقه از خوارق عادات محسوب و از خصائص اين دور مقدّس شمرده ميشود آنست که چون نساء در ظلّ کلمةاللّه مستظلّ و بصفوف مؤمنين و مروّجين امر اللّه ملحق گشتند شجاعت و بسالت بيشتری نسبت برجال از خود بمنصّه ظهور رساندند". (ص ١٤٣ ظهور عدل الهی - ترجمه مصوب)
17 - " من در سعی و کوششم که عالم نساء را بعون و عنايت جمال مبارک چنان ترقّی دهم که کلّ حيران مانند يعنی د ر روحانيّت و فضائل و کمالات انسانيّت و معرفت . ممالک آمريکا که مهد حريّت نساء است هنوز نساء انجمن سياسی ندارند زيرا بهم در ميافتند . هنوز در مجلس امّت عضوی ندارند و همچنين جمال مبارک خطاب ميفرمايند يا رجال بيت العدل . حال شما بايد قدری سکون و قرار داشته باشيد تا کار به حکمت پيش رود والّا چنان مغشوش و درهم شود که خود شما بگذاريد و فرار نمائيد . اين طفل يک شبه ره صد ساله ميرود..." (ص ٣٦ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
سؤال خانمی بحضور مبارک عرض شد که گفته بود تا حال از جانب خدا زنی مبعوث نشده و همه مظاهر الهيّه رجال بوده اند . فرمودند:
18 - " هر چند نساء با رجال در استعداد و قواء شريکند ولی شبهه ای نيست که رجال اقدمند و اقوی حتّی در حيوانات مانند کبوتران و گنجشگان و طاووسان و امثال آنان هم اين امتياز مشهود " (ص ١٥٣ ج ١ بدائع الآثار)
حضرت ولی امر الله:
1 - " امر ترقّی نساء و تشويق حضرات اماءالرّحمن در تحصيلات مادی و معنوی وخدمت بامراللّه و تعاون و تعاضدشان با حضرات رجال در تحکيم و تقدّم امراللّه در اين دور اعظم عموما و در اين اوقات خصوصا ، از امور اساسيّه محسوب "
(ص ١٧٥ ج ١ توقيعات مبارکه ٢٦-١٩٢٢)
2 - " در اخلاق و رفتار و عفّت و عصمت و شجاعت و شهامت ممتاز از ديگران گردند و علّت انتباه جمهور نساء در آن اقليم شوند ". (ص ٣١٣ ج ٣ توقيعات مبارکه ٤٨-١٩٢٢)
3 - " ثانی ،اعتدال در شؤون و احوال نساء بهائيان است که نظر بحريّت مفرطه غربيان نکنند چه که ميفرمايند " هي شأن الحيوان " و تساوی حقوق چنين نيست بلکه تساوی در تحصيل علوم و فنون و صنايع و بدايع و کمالات و فضائل عالم انسانی است نه حريت مضره عالم حيوانی امّا حال در بعضی بلاد شرق بين بنات و نساء بعضی نوهوسان موجود که در خصوص البسه و اغذيه و طرز معاشرت و مجالست خواهان اوّل درجه حريّت آزاديند ولی در علوم و فنون و تربيت و اخلاق حتّی در آداب لازمه معاشرت در آخرين مقام تدنّی و حشرشان با نفوس مايه شرمساری و ورد زبانشان تساوی حقوق و آزادی "
(ص ٨-٦٧ ج ٣ توقيعات )
4 - " حضرات اماء الرّحمن را ترغيب و تحريص و تشجيع نمايند تا بر استعداد وقابليّت و فعّاليّت بيفزايند و در کسب معارف امريّه و کمالات معنويّه و ترويج سنن الهيّه و شعائر دينيّه بيش از پيش همت بگمارند و بآنچه لائق اين امراعظم است در آن اقليم مفتخر گردند و گوی سبقت را در ميدان خدمت از رجال بربايند " (ص ٤٤٣ منتخبات توقيعات مبارک)