عُلوم مفیده و صنایع و السن مختلفه

حضرت بهاءالله, حضرت عبدالبهاء
اصلی فارسی

لوح رقم (70) امر و خلق – جلد 3

٧٠ - عُلوم مفیده و صنایع و السن مختلفه

و در کتاب اقدس است قوله تعالی : و اذنّاکم بانْ تقرؤوا مِن العلومِ ما ینفعُکم لا ما ینتهیۭ اِلی المجاد لةِ فی الکلامِ هذا خیرٌ لکم اِنْ انتم من العارفین ... قد اذنَ اللّهُ لِمن ارادَ اَنْ یتعلّم الالسن المختلفة لیبلّغ امَر اللّه شرقَ الارض و غربَها و یذکره بینَ الدّول و الملل علی شأنٍ تنجذبُ به الافئدةُ و یُحیی به کلُّ عظمٍ رمیمٍ .

و در لوح بشارات . قوله الاعلی : بشارت سوم تعلیم السن مختلفه است .

و قوله الاعلی : درین ظهور اعظم کل باید به علوم و حکم ظاهر شوید .

و قوله الاعلی : فی الحقیقة کنز حقیقی برای انسان علم اوست و او است علّت عزّت و نعمت و فرح و نشاط و بهجت و انبساط طوبی لمن تمسّک به و ویلٌ للغافلین .

و قوله الامنع : یا شیخ امروز روز علوم و فنون ظاهره نبوده و نیست چه که ملاحضه شد نفسی که بیک کلمه از آن علوم آگاه نه بر کرسی عقیان و در صدر مجلس عرفان مستوی و صاحب علوم و دارای فنون محروم ، مقصود ازین علوم علومی است که از لفظ ابتدا شود و به لفظ منتهی گردد ولکن علومی که اثر و ثمر از آن ظاهر و سبب راحت و آسایش عباد است عند اللّه مقبول بوده و هست .

و قوله الامنع : سبب علوّ وجود و سموّ آن علوم و فنون و صنایع است علم بمنزلۀ جناح است از برای وجود و مرقات است از برای صعود تحصیلش بر کلّ لازم ولکن علومی که اهل ارض از آن منتفع شوند نه علومی که از حرف ابتدا شود و به حرف منتهی گردد صاحبان علوم و صنایع را حق عظیم است بر عالم یشهد بذلک امّ البیان فی هذا المقام المبین .

و قوله الاکرم : در تحصیل کمالات ظاهره و باطنه جهد بلیغ نمائید چه که ثمرۀ سدرۀ انسانی کمالات ظاهریّه و باطنیّه بوده انسان بی‌علم و هنر محبوب نه مثل اشجار بی‌ثمر بوده و خواهد بود لذا لازم که بقدر وسع سدرۀ وجود را به اثمار علم و عرفان و معانی و بیان مزیّن نمائید .

و خطابی از حضرت عبدالبهاء است قوله : هو الله ای بندۀ الهی شکایت از عدم اتقان در صنایع متعدّده نموده بودید تعدد صنایع سبب تفریق حواس است بیکی ازین صنعت‌ها اهتمام کلّی نما و جهد و کوشش کن تا اتقان نمائی این بهتر از آنست که صنایع متعدّده همه ناقص ماند ... از خدا میطلبم که خدا شما را تأیید فرماید تا صنعتی از صنایع را تکمیل فرمائید .

و در رسالۀ مدنیّه است : عزّت و سعادت هر ملّتی در آن است که از افق معارف چون شمس مشرق گردند هل یستوی الّذین یعلمون و الّذین لا یعلمون و شرافت و مفخرت انسان در آنست که بین ملأ امکان منشاء خیری گردد .

منابع
محتویات