در وجوب نظافت و پاکيزگی

حضرت بهاءالله, حضرت عبدالبهاء
اصلی فارسی

کتاب گنجينه حدود و احکام باب هفتم – صفحه

باب هفتم

در وجوب نظافت و پاکيزگی

جمال قدم جلّ جلاله در کتاب مستطاب اقدس ميفرمايند قوله تعالی: "تمسّکوا باللّطافة فی کلّ الأحوال لئلّا تقع العيون علی ما تکرهه انفسکم و اهل الفردوس و الّذی تجاوز عنها يحبط عمله فی الحين و ان کان له عذر يعفو اللّه عنه انّه لهو العزيز الکريم." (بند ۴۶)

و در يکی از الواح نازل قوله تعالی: "بسم اللّه الأقدس يا امتی فاعلمی انّا بعثنا العناية علی هيکل اللّوح و ارسلناه اليک لتفتخری به بين العالمين انّا وردنا بيتک حين غفلتک عنه و ما استنشقنا منه رائحة القدس کذلک ينبئک الخبير نظفوا يا قوم بيوتکم و غسّلوا لباسکم عمّا يکرهه اللّه کذلک يعظکم العليم. انّا نحبّ اللّطافة في کلّ الاحوال ايّاکم ان تتجاوزوا عمّا امرتم به فی کتاب اللّه العزيز الحميد .... کونوا فی غاية اللّطافة انّ الّذی ليس له لطافة لن يجد نفحات الرّحمن و لا يستأنس معه اهل الرّضوان اتّقوا اللّه و لا تکوننّ من الجاهلين. غسّلوا ما تکرهه الفطرة السليمة کذلک امرتم به من قبل من لدن مقتدر قدير."

حضرت عبدالبهاء جلّ ثنائه در لوحی ميفرمايند: "هو الأبهی ای منجذب بکلمةاللّه طهارت و تقديس از اسّ اساس دين الهی است و اعظم وسيله وصول درجات عاليه غير متناهی و اين جوهر لطيف و نظيف چه در ظاهر و چه در باطن بسيار محبوب و مقبول و در عالم وجود از جمله شئون جسمانی که تعلّق و تأثير در مراتب روحانی دارد نظافت و لطافت و طهارت است. چون بمحلّ پاک و طيّب و طاهر داخل شوی يک نفحه روحانيّتی استشمام نمائی لهذا در اين کور اعظم اين امر اتّم اقوم را نهايت تأکيد جمال قدم روحی لاحبّائه الفداء فرمودند. امّا اصل تقديس و تنزيه و پاکی و لطافت طهارت قلب است از جميع ما سوی اللّه و اشتعال بنفحات اللّه اين است که ميفرمايد حتّی اجعل اورادی و اذکاری کلّها وردا واحدا و حالی فی خدمتک سرمدا هنيئا لمن فاز بهذا المقام الأعزّ الأعلی. عبدالبهاء عبّاس"

و در لوح تنزيه و تقديس نازل قوله جلّ ثنائه: "در جميع مراتب تنزيه و تقديس و پاکی و لطافت سبب علوّيّت عالم انسانی و ترقّی حقائق امکانی است حتّی در عالم جسمانی نيز لطافت سبب حصول روحانيّت است چنانکه صريح کتب الهی است و نظافت ظاهره هر چند امريست جسمانی ولکن تأثير شديد در روحانيّات دارد. مانند الحان بديع و آهنگ خوش هر چند اصوات عبارت از تموّجات هوائيّه است که در عصب صماخ گوش تأثير نمايد و تموّجات هوا عرضی از اعراض است که قائم بهوا است با وجود اين ملاحظه مينمائيد که چگونه تأثير در ارواح دارد آهنگ بديع روح را طيران دهد و قلب را باهتزاز آرد. مراد اين است که پاکی و طهارت جسمانی نيز تأثير در ارواح انسانی کند. ملاحظه نمائيد که پاکی چه قدر مقبول درگاه کبريا و منصوص کتب مقدّسه انبيا است زيرا کتب مقدّسه منع از تناول هر شیء کثيف و استعمال هر چيز ناپاک مينمايد."

و در کتاب اقدس نازل قوله تعالی: "تمسّکوا بحبل اللّطافة علی شأن لا يری من ثيابکم آثار الأوساخ هذا ما حکم به من کان الطف من کلّ لطيف و الّذی له عذر لا بأس عليه انّه لهو الغفور الرّحيم." (بند ۷۴)

تأکيد در اين باب بقدری در الواح الهيّه نازل گرديده که شرح آن بتقرير نگنجد و به تحرير نيايد و در اينمقام در ذيل فصلی چند بنقل جمله‏ای از بيانات مبارکه ميپردازد

منابع
محتویات