مورخ ٢٠ آپريل ١٩١٢ در کنگر ه ارتباط شرق وغرب درتالار کتابخانه ملّی در واشنگتن: درباره لزوم تعاون و ارتباط در بین اقوام و ملل شرق و غرب

حضرت عبدالبهاء
نسخه اصل فارسی

مورخ ٢٠ آپريل ١٩١٢ در کنگر ه ارتباط شرق وغرب درتالار کتابخانه ملّی در واشنگتن:
درباره لزوم تعاون و ارتباط در بین اقوام و ملل شرق و غرب1

(خطابات جلد دوم، ص.۳۰ـ۳۳)

هُواللّٰه

امشب من نهايت سرور دارم که در همچو مجمع و محفلی وارد شدم. من شرقی هستم الحمد للّه در مجلس غرب حاضر شدم و جمعی می بينم که در روی آنان نور انسانيت در نهايت جلوه و ظهوراست و اين مجلس را دليل بر اين می گيرم که ممکن است ملّت شرق و غرب متّحد شوند و ارتباط تامّ به ميان ايران و امريکا حاصل گردد. زيرا برای ترقّيات مادّيه ايران، بهتر از ارتباط به امريکائيان نمی شود و هم از برای تجارت و منفعت ملت امريکا، مملکتی بهتراز ايران نه چه که مملکت ايران مواد ثروتش همه در زير خاک پنهان است. اميدوارم ملّت امريکا سبب شوند که آن ثروت ظاهر شود و ارتباط تامّ در ميان ايران و امريکا حاصل گردد، خواه از حيث مدنيت جسمانيه خواه از حيث مدنيت روحانيّه به يکديگرمعاونت نمايند تا آنکه مدنيت مادّيهٔ امريکا در ايران و مدنيت روحانيّهٔ ايران در امريکا نهايت نفوذ و تأثير نمايد.

باری کائنات عموميّهٔ عالم هر يک منفرداً زندگانی می توانند. هر شجری منفرداً نشو و نما نمايد بدون اينکه از سائر اشجار مستفيد شود. همچنين حيوان منفرداً زندگی تواند، و لکن انسان ممکن نيست. نوع انسان محتاج تعاون و تعاضد است، محتاج مراوده و اختلاط است تا کسب سعادت و آسايش کند و راحت و آرايش يابد. مثلاً اگر ميان دو قريه ارتباط تامّ حاصل شود، سبب منفعت کليّه و ترقّی گردد و همچنين ميان دو شهر چون تعاون و تعاضد حاصل شود، سبب ترقّی و آسايش گردد. پس اگر ميان دو اقليمی ارتباط تامّ و تعاون و تعاضد کامل حاصل گردد شبهه ای نيست مزيد ترقّيات و فوائد عظيمه شود.

حال اين محفل نورانی الحمد للّه سبب اتحاد شرق و غرب است، اساس تعاون و تعاضد دو ملت است. از اين معلوم می شود که منافع و فوائد عظيمه حاصل خواهد شد، يعنی در ايران مدنيت مادّيه رواج و شيوع يابد و ابواب تجارت برای امريکا باز خواهد شد و يقين است سبب ترقّی و منفعت طرفين گردد و اين ارتباط اعظم وسيله حصول محبت بين ملل شرق و غرب شود. حضرت بهاء اللّه در ايران شصت سال پيش اساس چنين محبتی گذاشت و اعلان وحدت عالم انسانی فرمود و خطاب به نوع انسانی نمود که همه بار يک داريد و برگ يک شاخسار و فرمود که نوع انسان عبارت از يک عائله است و جميع بشر عبارت از يک جنس. لهذا اميد چنان است که ملّت ايران و امريکا يک ملّت و يک جنس و يک طائفه و يک عائله گردند تفاوتی در ميان نماند.

حضرت بهاء اللّه به جهت اتحاد عالم انسانی و ترويج صلح عمومی و اين ارتباط و اتحاد جميع صدمات را تحمّل فرمود چهل سال در زندان عبدالحميد بود و اوقات مبارک در اعظم بلايا گذشت. و همچنين من متجاوز از چهل سال در حبس و زندان بودم تا جمعيت محترمهٔ اتحاد و ترقّی سبب آزادی من شدند و نهايت محبّت و مهربانی نمودند و ممکن شد که من باين ممالک آمدم. اگر جمعيت اتحاد و ترقّی نمی بود، آمدن من باين ممالک ممکن نبود. پس برای آن جمعيت دعا کنيد که روز به روز مؤيّد شوند، زيرا سبب حرّيت و آزادی شدند. خلاصه اين بحر محيط آتلانتيک را من طی کردم و به اينجا رسيدم الحمد للّه محافل را نورانی و نفوس را روحانی می بينم و از اين محافل خيلی مسرورم و در بارهٔ شما ها دعا می کنم.

خداوندا آمرزگارا، اين مجمع را تأييد کن و توفيق بخش تا عالم را به نور اتحاد روشن نمايد شرق و غرب را به پرتو محبّت و نور اتفاق منوّر کند. ای بخشنده مهربان، دلها را به نفثات روح القدس زنده کن و رويها را مانند شمع بر افروز تا جهان را نورانی کنند و نفوس را رحمانی نمايند. توئی بخشنده و توئی دهنده و توئی مهربان.



  1. خطابه در کنگرهٔ ارتباط شرق و غرب در تالار کتابخانهٔ ملّی واشنگتن ٢٠ آپريل ١٩١٢ ( ٣ جمادی اوّل ١٣٣٠)
    شرح در بدايع الآثار ج ۱ص ٤٠
منابع
محتویات
پیوست‌ها
Tablet audio