مقام انسان و مقام مؤمن
حضرت بهاءالله:
1 - " مقام انسان بزرگ است چندی قبل اين کلمه عليا از مخزن قلم ابهی ظاهر. امروز روزيست بزرگ و مبارک آنچه در انسان مستور بوده امروز ظاهر شده و ميشود . مقام انسان بزرگ است اگر بحقّ و راستی تمسّک نمايد و بر امر ثابت و راسخ باشد. انسان حقيقی بمثابه آسمان لدی الرّحمن مشهود شمس و قمر سمع و بصر و انجم او اخلاق منيره مضيئه مقامش اعلی المقام و آثارش مربّی امکان " (كتاب عهدي)
2 - " امروز روز ظهور مقامات انسانيست جهد نمائيد تا از شما ظاهر شود آنچه لايق هست " (ص ٣٧ ج ٧ آثار قلم اعلی)
3 - " مقام انسان بلند است اگر بانسانيّت مزيّن والّا پست تر از جميع مخلوق مشاهده ميشود " (ص ١ دريای دانش)
4 - " انسان طلسم اعظم است ولکن عدم تربيت او را از آنچه با اوست محروم نموده . بيک کلمه خلق فرمود و بکلمه اخری بمقام تعليم هدايت نمود و بکلمه ديگر مراتب و مقاماتش را حفظ فرمود. حضرت موجود ميفرمايد انسان را بمثابه معدن که دارای احجار کريمه است مشاهده نما به تربيت جواهر آن بعرصه شهود آيد و عالم انسانی از آن منتفع گردد "
(لوح مبارک مقصود ص ٩٦ مجموعه ای از الواح جمال اقدس ابهی)
5 - " اگر انسان بانسانيت ظاهر شود از ملک افضل است و دون آن از حيوان پست تر " (ص ٢٢٨ ج ٧ آثار قلم اعلی)
6 - " هر قلبی قابل وديعه حبّ الهی نبوده و نخواهد بود چنانچه هر ارضی لايق انبات رياحين بديعه نبوده و نيست مگر قلب انسان که لا زال حامل امانت رحمن و منبت سنبلات حکمت و تبيان بوده . فتبارک الرّحمن ذو الفضل والاحسان . ولکن هر که بصورت بشر ،لايق منظر اکبرنه و از انسان بين يدی اللّه محسوب نخواهد بود چه که هر نفسی از خلع عرفان عاری ماند از بهائم عند اللّه مذکور" (ص ٣٣ ج ٨مائده آسمانی )
7 - " قسم بحزن جمال ذوالجلال که از برای مقبل مقامی مقدّر شده که اگر أقلّ من سمّ إبرة از آن مقام براهل ارض ظاهر شود جميع از شوق هلاک شوند . اينست که در حيات ظاهره مقامات مؤمنين از خود مؤمنين مستور شده "
(ص ١٥٥ مجموعه الواح مبارکه حضرت بهاءالله)
8 - " يا أهل البهاء أنتم نسائم الرّبيع في الآفاق بکم زيّنا الإمکان بطراز عرفان الرّحمن وبکم ابتسم ثغر العالم وأشرقت الأنوار ...." (ص ١٥٨ ظهور عدل الهی)
9 - " ای دوستان قدر و مقام خود را بدانيد ...شمائيد انجم سماء عرفان و نسائم سحرگاهان . شمائيد مياه جاريه که حيات کلّ معلّق بآن است و شمائيد احرف کتاب " (ص ١٥٨ ظهور عدل الهی)
10 - " يا أهل البهاء قد جری کوثر الحيوان لأنفسکم أن اشربوا منه باسمي رغما للّذين کفروا باللّه مالک الأديان "
(ص ١٥٩ ظهور عدل الهی)
11 - " طوبی لاهل البهاء حقّ شاهد و گواه که اين جمع قرّة عين خلقتند و نور ديده ابداع و فطرت . بوجود آنان عوالم الهی زينت يافته و لوح محفوظ سبحانی بطراز بديع مطرّز گرديده است " (ص ١٥٩ ظهور عدل الهی - ترجمه مصوّب)
12 - " لو کشف الغطاء لينصعق من في الإمکان من مقامات الّذين توجّهوا إلی اللّه وانقطعوا في حبّه عن العالمين "
(ص ١٦٠ ظهور عدل الهی)
13 - " قل إنّ الّذي لم تنتشر منه نفحات قميص ذکر ربّه الرّحمن في هذا الزّمان لن يصدق عليه اسم الإنسان إنّه ممّن اتّبع الهوی سوف يحد نفسه في خسران عظيم " (لوح ناپلئون سوم - ص ١٠٨ الواح نازله خطاب بملوک)
حضرت عبدالبهاء:
1 - " در انسان دو مقام است يک مقام انسانيّت که تعلّق بعالم بالا دارد و فيض ربوبيّت است . يک مقام حيوانيّت که تعلّق بعالم ناسوت دارد يعنی جنبه حيوانی . مثلا غضب و شهوت و حرص و ظلم و جفا اينها از خصائص حيوانيست همينطور علم و حلم و وفا و جود و سخاء و عدل از فضائل عالم انسانی است " (ص ٩٧ قسمت اول مجموعه خطابات حضرت عبدالبهاء)
2 - " مقام انسان نهايت قوس نزول و بدايت قوس صعود است که مقابل مرکز اعلی است ديگر از بدايت تا نهايت قوس صعود مراتب روحانيّه است . قوس نزول را ابداع خوانند و قوس صعود را اختراع نامند. قوس نزول بجسمانيّات منتهی گردد و قوس صعود بروحانيّات " (از قطعه ٨١ "مسأله تناسخ" در مفاوضات مبارکه)
3 - " در انسان دو مقام موجود نورانی و ظلمانی ، الهی و طبيعی رحمانی و شيطانی زيرا خطّ فاصل بين نور و ظلمت است و در دائره وجود در حضيض ادنی واقع که نهايت نزول است ولی بدايت صعود است لهذا جائز الجهتين است نور و ظلمت و ضلالت وهدايت تا کدام غلبه نمايد اگر عقل غلبه کند نورانی است و از اعلی علّيّين و اگر نفس غلبه کند و طبيعت مسلّط گردد ظلمانی است و از اسفل سجّين زيرا قوّه ملکوتی و قوّه طبيعی حيوانی در انسان در جنگند تاکدام مظفّر گردد".
(ص ١٠٧ ج ٣ منتخباتی از مکاتيب حضرت عبدالبهاء)
4 - " اگر نفسی بصورت انسانی در آيد ولکن از شؤون رحمانی غافل گردد آن نفس بحقيقت از بهائم است بلکه نادان تر از هر حيوان صامت " (ص ٢٤٣ ج ٧ مکاتيب حضرت عبدالبهاء)