اسّ اساس سيّئات نادانی و جهالت است لهذا بايد باسباب بصيرت و دانائی تشبّث نمود و تعليم اخلاق کرد و روشنی بآفاق داد تا در دبستان انسانی تخلّق باخلاق روحانی نمايند و يقين کنند که هيچ جحيم وسعيری بدتر از خلق و خوی سقيم نه و هيچ جهنّم و عذابی کثيفتر از صفات موجب عتاب نيست.
تا تربيت بدرجه رسد که قطع حلقوم گواراتر از کذب مشئوم شود و زخم سيف و سنان آسانتر از غضب و بهتان گردد.
آتش غيرت بر افروزد و خرمن هوا و هوس بسوزد هر يک از ياران الهی رخش باخلاق رحمانی چون مه تابان بدرخشد و نسبتش بآستان الهی حقيقی گردد نه مجاز اساس بنيان شود نه طراز الوان.
لهذا بايد مکتب اطفال بنهايت انتظام باشد تعليم و تعلّم محکم گردد و تهذيب و تعديل اخلاق منتظم شود تا در صغر سن در حقيقت اطفال تأسيس الهی شود و بنياد رحمانی بنياد گردد.
اين مسئله تعليم و تهذيب و تعديل و تشويق و تحريص را بسيار مهمّ شمريد که از اسّ اساس الهی است.
که بلکه انشاء اللّه از دبستانهای الهی اطفال نورانی باشرف کمالات انسانی مبعوث گردند و سبب نورانيّت ايران بلکه عموم امکان شوند.
تعليم و تهذيب بعد از بلوغ بسيار دشوار شود تجربه شده است که نهايت سعی و کوشش را مينمايند تا خلقی از اخلاق نفسی را تبديل کنند نمی شود اگر اليوم اندکی متنبّه گردد بعد از ايّامی معدود فراموش کند و بر حالتی که معتاد و خوی نموده راجع شود پس بايد از طفوليت اين اساس متين را بنهند زيرا تا شاخ تازه و تر است بکمال سهولت مستقيم و راست گردد.
مقصود اينست که اسّ اساس الهی اخلاق رحمانيّت است که زينت حقيقت انسانی است و علم و دانش است که سبب ترقّی عالم بشريّت است در اين قضيّه بايد احبّای الهی نهايت اهميّت و غيرت را مبذول دارند *