مورخ ۳۰ سپتامبر ۱۹۱۲در راه سانفرانسیسکو خطاب به مسس پارسنز ساکن دوبلین: درباره برخی اصول تعدیل معیشت اقتصادی

حضرت عبدالبهاء
اصلی فارسی

مورخ ۳۰ سپتامبر ۱۹۱۲در راه سانفرانسیسکو خطاب به مسس پارسنز ساکن دوبلین:
درباره برخی اصول تعدیل معیشت اقتصادی 1

(خطابات جلد سوم، ص. ۸۴-۸۸)

هُواللّٰه

ای دختر ملکوتی من، در راه آهن رو به سانفرانسیسکو می رویم. به یاد خوی تو افتادم و به یاد روی مسترجفری کوچک، لهذا فورًا به تحریر پرداختم. این را بدان که نهایت سرور من وقتی است که آن دختر عزیز را ببینم سرگشته و سودائی و مشهور به شیدائی و مفتون جمال الهی و منجذب به نفحات جنت ابهی ومشتعل به نارمحبت اللّه است، چون شمع بسوزد و بگدازد، ولکن به جمع نور بخشد. و امیدم چنانست که چنین گردی.

درخصوص مسئلهٔ اقتصادی که به موجب تعاليم جديد است، از برای شما مشکل فکری حاصل شده بود. بيان چنان نبود، ولی روايت چنان گشته. لهذا اساس مسئله را از برای شما بيان می کنم تا واضح و مبرهن شود که اين مسئلهٔ اقتصادی جز به موجب اين تعاليم حلّ تامّ نيابد، بلکه ممتنع و محال. و آن اينست که اين مسئلهٔ اقتصاد را بايد از دهقان ابتدا نمود تا منتهی به اصناف ديگر گردد. زيرا عدد دهقان بر جميع اصناف اضعاف مضاعف است، لهذا سزاوار چنان است که از دهقان ابتدا شود و دهقان اوّل عامل است در هيئت اجتماعيّه. باری در هر قريه ای بايد که از عقلاء آن قريه انجمنی تشکيل شود که قريه در زير ادارهٔ آن انجمن باشد و همچنين يک مخزن عمومی تأسيس شود و کاتبی تعيين گردد و در وقت خرمن، بمعرفت آن انجمن از حاصلات عموم مقاديری معيّن بجهت آن مخزن گرفته شود.

اين مخزن هفت واردات دارد: واردات عشريّه، رسوم حيوانات، مال بی وارث، لقطه يعنی چيزی که يافته شود و صاحب نداشته باشد، دفينه اگر پيدا شود ثلثش راجع به اين مخزن است، معادن ثلثش راجع به اين مخزن است و تبرّعات. خلاصه هفت مصرف دارد: اوّل مصارف معتدله عمومی مانند مصارف مخزن و اداره صحّت عمومی، ثانی ادای عشر حکومت، ثالث ادای رسوم حيوانات به حکومت، رابع اداره ايتام، خامس اداره اعاشه عجزه، سادس اداره مکتب، سابع اکمال معيشت ضروريّه فقرا.

اوّل واردات عشر است و آن بايد چنين گرفته شود. مثلاً ملاحظه می شود که يک نفر واردات عموميّه اش پانصد دولار است و مصارف ضروريّه اش پانصد دولار؛ از او چيزی عشر گرفته نمی شود. شخصی ديگر مصارفاتش پانصد دولار است، ولی وارداتش هزار دولار از او عشر گرفته می شود، زيرا زياد تر از احتّياجات ضروريّه دارد، اگر عشر بدهد، در معيشتش خللی وارد نگردد. ديگری مصارف او هزار و وارداتش پنج هزار؛ از او يک عشر و نصف گرفته می شود، زيرا اضافه زياد دارد. شخصی ديگر مصارف لازمه اش هزار دولار است ولی وارداتش ده هزار؛ از او دو عشر گرفته می شود. زيرا اضافه زياد تر دارد. شخصی ديگر مصارف ضروريّه اش چهار يا پنج هزار دولار است، ولی وارداتش صدهزار از او ربع گرفته ميشود. ديگری حاصلاتش دويست دولار است ولی احتياجات ضروريّه اش که قوت لايموت باشد پانصد دولار و در سعی و جهد قصوری ننموده ولی کشتش برکتی نيافته؛ اين شخص را بايد از مخزن معاونت نمود تا محتاج نماند و براحت زندگانی نمايد.

و در هر ده هر قدر ايتام باشد، به جهت اعاشه آنان، از اين مخزن بايد مقداری تأسيس نمود. از برای عجزه ده بايد مقداری تخصيص داد. از برای نفوس از کار افتاده محتاج بايد از اين مخزن مقداری تخصيص نمود. از برای اداره معارف مقداری از اين مخزن بايد تخصيص نمود. و از برای صحّت اهل ده از اين مخزن بايد مقداری تخصيص نمود. و اگر چيزی زياد بماند، آنرا بايد نقل به صندوق عمومی ملّت به جهت مصارف عمومی کرد.

چون چنين ترتيب داده شود هر فردی از افراد هيئت اجتماعيّه درنهايت راحت و سرور زندگانی نمايد و مراتب نيز باقی ماند، در مراتب ابداً خللی واقع نگردد، زيرا مراتب از لوازم ضروريّه هيئت اجتماعيّه است. هيئت اجتماعيّه مانند اردوئی است. در اردو مارشال لازم، جنرال لازم، کلنل لازم، کاپيتان لازم و نفر لازم. ممکن نيست که کلّ صنف واحد باشد. حفظ مراتب لازم است، ولی هر فردی از افراد اردو بايد در نهايت راحت و آسايش زندگانی نمايد. و همچنين شهر را والی لازم، قاضی لازم، تاجر لازم، غنی لازم، اصناف لازم، زرّاع لازم است. البتّه اين مراتب بايد حفظ شود، و الّا انتظام عمومی مختل گردد.

به جناب مستر پارسنز نهايت اشتياق و محبّت ابلاغ داريد. هرگز او را فراموش ننمايم و اگر ممکن باشد اين نامه را در يکی از جرائد نشر نمائيد، زيرا ديگران بنام خويش اين قانون را اعلان می نمايند. و به قدسيّه تکبير ابدع ابهی ابلاغ داريد. و عليک البهاء الابهی ع ع



  1. (لوح مبارک به افتخار) امة الله مسس پارسنز در دبلین علیها بهاءااللّه االبهی
منابع
پیوست‌ها
Tablet audio