مورخ ١١ نوامبر ١٩١١ در منزل مبارک در پاریس : درباره تعلیم وحدت عالم انسانی

حضرت عبدالبهاء
اصلی فارسی

مورخ ١١ نوامبر ١٩١١ در منزل مبارک در پاریس :
درباره تعلیم وحدت عالم انسانی 1

(خطابات جلد اول، ص. ۱۵۱ـ ۱۵۵)

هُوالله

ديروز ذکر کرديم اول چيزی که برای انسان لازم تحری حقيقت است. در تحری حقيقت بايد انسان آنچه را شنيده و از تقليد آباء و اجداد و يا اقتباس افکار است فراموش کند و جميع اديان روی زمين را بايد يکسان بداند، نه بيکی تعلق و نه از ديگری تنفر داشته باشد، تا تواند تميز دهد که کدام دين به حقيقت مقرون. چون تحری حقيقت کند، لابد به حقيقت پی برد.

و ثانی اساس الهی وحدت انسانيست، يعنی جميع بشر بندگان خداوند اکبرند، خدا خالق کل است، خدا رازق کل است، خدا محيی کل است و خدا مهربان به کل. جميع بشر انسانند، يعنی تاج انسانی زينت هر سری و خلعت موهبت زيور هر بری. کل بنده او هستند، به جميع مهربان است، عنايت شامل کل است، تفريق نمی فرمايد که اين مؤمن است يا آن مؤمن نيست، راحم کل و رازق کل است. اين صفت رحمانيت الهيه است. لهذا نميتوانيم نفسی را بر نفسی ترجيح بدهيم، زيرا خاتمه مجهول. نهايت اينست که بعضی نفوس امثال اطفال ببلوع نرسيده اند، بايد آنها را تربيت نمائيم تا ببلوغ برسند، يا مريضند، بايد معالجه کنيم تا شفا يابند؛ يا جاهلند، بايد تعليم کنيم تا دانا شوند. نبايد آنها را بد بدانيم و نفرت از آنها داشته باشيم، بلکه بايد به آنها مهربان تر باشيم به جهت اينکه اطفالند، مريضند، نادانند.

ملاحظه کنيد در عالم وجود، الفت سبب وجود محبت سبب حياتست جدائی سبب ممات است. در جميع کائنات نظر کنيد. مثلا اين چوب يا اين سنگ عناصر ترکيب شده و يا اجزاء فرديه الفت پيدا کرده، امتزاج نموده تا اينکه اين چوب وجود يافته، اين حجر هستی جسته. اگر اين الفت نبود در عدم بودند. در ميان عناصريا اجزاء فرديه الفت و ترکيب حاصل شده است که کائنات وجود يافته و چون اين الفت بهم خورد اين ترکيب تحليل شود و متلاشی گردد. و همچنين اجزاء فرديه الفت يافته و امتزاج حاصل کرده و اين عناصر ارتباط و اجتماع نموده تا انسان پيدا شده و چون اين عناصر و اين اجزاء تحليل و تفريق يابد جسد انسان متلاشی گردد. پس معلوم شد که الفت و محبت سبب حياتست و نفرت و اختلاف و جدائی سبب ممات و در جميع کائنات، الفت سبب حياتست و کلفت سبب موت. پس نوع بشر بندگان الهی بايد الفت ومحبت با همديگر نمايند و از کلفت و بغض و عداوت نفرت کنند. ملاحظه نمائيد حيوانات مبارکه در نهايت الفت اند، لکن حيوانات درنده مثل گرگ و پلنگ و کفتاردر نهايت استيحاش بتنهائی زندگانی می نمايند. دو گرگ نر دريک مغاره مأوی نمی کند، اما هزار گوسفند در يک جا اجتماع می نمايند دو باز و شاهين در يک آشيانه منزل نمی کنند لکن هزار کبوتر در يک لانه مأوی جويند. اينها حيوانات مبارکه هستند. پس الفت و محبت دليل بر مبارکيست و کلفت دليل بر درندگی.

باری مقصود اينست که حضرت بهاءاللّه اعلان وحدت عالم انسانی فرمود تا جميع افراد بشر با هم برادر و خواهر و دختر و مادر و پسر و پدر باشند. اميد چنان است که شما تعاليم بهاء اللّه را در خصوص وحدت عالم انسانی مجری ميداريد. حضرت بهاءاللّه ميفرمايد اگر خدا نکرده شما دشمن داشته باشيد، او را دشمن نبينيد، دوست ببينيد. به دوست چگونه لازم است معامله کردن؟ به دشمن همان معامله را مجری داريد. اين تأکيد را بجهت اين می فرمايد تا اينکه الفت ميان جميع بشر حاصل شود. خدا شما ها را تأييد کند.



  1. نطق مبارک ٢٠ ذی قعده ١٣٢٩ در منزل مبارک - پاريس ١١ نوامبر ١٩١١
منابع
پیوست‌ها
Tablet audio