احكام و تعاليم فردى - نهی تعدّد زوجات

حضرت بهاءالله

نهی از تعدّد زوجات

حضرت بهاءالله:

1 - " قد كتب الله عليكم النّكاح إيّاكم أن تجاوزوا عن الاثنتين والّذي اقتنع بواحدة من الإمآء استراحت نفسه ونفسها "

(كتاب اقدس – بند 63)

حضرت عبدالبهاء:

1 - " در قرآن کلمه فَإِنْ خِفْتُمْ الَّا تَعْدِلُوْا فَوَاحِدَةً دلالت بر اين مينمايد که عند اللّه حُکم واحد مقبول است لکن علماء اسلام تعديل را در اکل و شُرب و لباس و اسباب زندگانی معيّن نمودند و سببِ حُکم ثلاث و رُباع اين بود که در زمان حضرت کثرت ازدواج در ميان عربها اندازه نداشت لهذا امر به ثلاث و رباع و مشروط به تعديل فرمودند والّا تعدّد زَوْجات سبب فساد عائله است" (امر و خلق، جلد 4، ص 174)

2 - " به نصّ کتاب اقدس در تزويج فی الحقيقه توحيد است زيرا مشروط بشرط محال است "

(گنجينه حدود و احکام ص 176)

حضرت ولی امر الله:

1 - " در اين خصوص از خامه ميثاق محبوب آفاق لوح مقدّسی صادر و در آن ميفرمايند که اجتماع دو زوجه منوط و معلّق به تعديل است و تعديل غير ممکن و مستحيل ، لهذا اکنون بموجب اين بيان مبيّن کتاب اللّه اجتماع زوجتين جائز نه "

(توقيعات مبارکه، جلد 1، ص 324)

2 - " راجع به تزويج نمودن دو زن در آن واحد فرمودند نهی صريح است زيرا مشروط بشرط محال است "

(گنجينه حدود و احکام ص 177)

3 - " در خصوص نهی از تعدّد زوجات و يکنفر از احبّا که دارای دو زن ميباشد و کسب تکليف نموده فرمودند بنويس نصّ مبارک راجع به توحيد زوجه شامل بر نفوسيکه از سابق دارای دو زوجه ميباشند نبوده و نيست و راجع بسؤال اوّل و ثانی فرمودند بنويس تجاوز از يک زوجه و کتمان عقيده با وجود تحذير رو تأکيد و نصيحت امنای محفل روحانی نتيجه اش در اين ايّام محروميّت ازحقّ انتخاب در جامعه و از عضويّت محافل روحانيّه است ولی اين انفصال اداريست نه روحانی . قرار قطعی و حکم نهائی راجع به امنای بيت عدل اعظم است" (توقيعات مبارکه، جلد 3، ص 154)

4 - " در خصوص نفوسی که با وجود زوجه اوّل زوجه ثانوی اختيار نموده‌اند و باين جهت محروم از حقّ انتخاب در جامعه شده اند فرمودند بنويس طلاق زوجه ثانيه که علّت کسر حدود اللّه گشته شرط رجوع و قبول در جامعه است "

(منتخبات توقيعات مبارک ص 253)

بیت العدل:

1 - " گر چه نصّ کتاب مستطاب اقدس ظاهراً تزويج ثانی را اجازه می دهد ، حضرت بهاءاللّه می فرمايند که آسايش و آسودگی خاطر وقتی ميسّر است که به همسر واحد قناعت شود . آن حضرت در باره اين نکته در لوحی می فرمايند که انسان بايد به نحوی عامل گردد که سبب راحت و آسايش خود و همسرش باشد . حضرت عبدالبهاء ، مبيّن منصوص آيات اللّه در تبيين اين آيه مبارکه می فرمايند که مقصد از اين بيان مبارک فی الحقيقه زوجه واحده است و اين مطلب در بعضی الواح ذکر گرديده . از جمله می فرمايند : اعلمی أنّ شريعة اللّه لا تجوز تعدّد الزّوجات لأنّها صرّحت بالقناعة بواحدة منها و شَرَطَ الزّوجة الثّانية بالقسط و العدالة بينهما فی جميع المراتب و الأحوال فأمّا العدل و القسط بين الزّوجتين من المستحيل و الممتنعات و تعليق هذا الأمر بشیء ممتنع الوجود دليل واضح علی عدم جوازه بوجه من الوجوه فلذلک لا يجوز إلّا امرأة واحدة لکلّ إنسان . تعدّد زوجات يک سنّت بسيار قديمی در بين اکثر جوامع بشری است . مظاهر الهی به مرور زمان مردم را برای اختيار همسر واحد آماده فرموده‌اند . مثلاً حضرت مسيح تعدّد زوجات را تحريم نفرمود ، فقط امر طلاق را ، مگر در مورد ارتکاب زنا ، منسوخ داشت . حضرت محمّد تعداد زوجات را منحصر به چهار فرمود ، اما اجرای عدالت را شرط لازم برای اختيار بيش از يک همسر مقرّر داشت و طلاق را نيز اجازه فرمود. حضرت بهاءاللّه که احکام و تعاليم خويش را در محيط اسلامی نازل فرمود ، حکم اختيار زوجه واحده را با رعايت حکمت تدريجاً اظهار فرمود نه دفعةً واحدةً . جمال اقدس ابهی به صورت ظاهر اختيار دو زوجه را در کتاب مستطاب اقدس اجازت فرمودند و در عين حال با تعيين مبيّنی مصون از خطا شرايطی را به وجود آوردند که به موجب آن حضرت عبدالبهاء را قادر ساخت تا چنين تبيين فرمايند که مقصد از اين حکم اکتفا به زوجه واحده است " (كتاب اقدس – شرح 89)

منابع
محتویات